سبک زندگي همسايگان کريمه

ساخت وبلاگ
يادداشت/حجت شعباني


بهانه و جرقه نوشتن اين يادداشت اين بود که در يکي از کلاس‌هاي دانشگاه يکي از دانشجويان دختر شهرستاني به استاد گفت: در قم همه چيز فرق مي‌کند، دوستان دانشجوي قمي من رفتارهاي خود را با روايات، احاديث و توضيح‌المسائل مطابقت مي‌دهند.


سبک زندگي همسايگان کريمه

به گزارش خبرگزاري بسيج از قم، اگر خدمت مقدس سربازي رفته باشيد اين مطلب را تصديق مي‌کنيد که سربازان قمي در کلاس‌هاي احکام و عقيدتي سرآمد ديگران هستند، آن هم به دليل زندگي در محيط‌ مذهبي شهر مقدس قم مي‌باشد؛ يا اگر ايام شهادت‌ و تولدهاي ائمه(ع) در قم حضور يافته باشيد تاييد مي‌کنيد که شهر قم نسبت به شهرهاي ديگر رنگ و بوي خاص ديگري دارد. رقابت هر چه بهتر در برگزاري و نصب بنرهاي مراسمات مختلف، دعوت از سخنرانان و مداحان مطرح کشوري، ايستگاه‌هاي صلواتي، در سطح شهر حکايت از اين تغيير دارد.


به شهر قم لقب‌هاي فراواني نسبت داده مي‌شود اما لقب رسمي و مورد استفاده در رسانه‌ها و همينطور شهرداري قم «پايتخت مذهبي ايران و قطب فرهنگي» است. از قم با عناويني چون: حرم اهل بيت(ع)، شهر علم و اجتهاد، پايتخت علمي و فرهنگي ايران، پايتخت جهان تشيع، آشيانه‌ آل‌محمد، مدينه المومنين، استراحتگاه مومنين، دارالموحدين، مادر نظام جمهوري اسلامي و شهر کريمه‌ي اهل‌بيت ياد مي‌کنند.


با توجه به القاب ذکر شده و درون مايه ديني شهر قم انتظاري غير از اين نيست، اما عواملي که باعث تفاوت اين شهر با ساير شهرها شده عبارتند از: 1. حرم کريمه اهل‌بيت(ع) حضرت فاطمه  معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران و 444 امامزاده مدفون در اين شهر. 2. وجود حوزه‌‌هاي علميه، مراجع تقليد و روحانيت 3. قدمت مذهب تشيع از همان قرن اول هجري قمري به ويژه حضور اخباريون و محدثين بسيار در اين شهر که بنابر نقلي 200هزار محدث در اطراف حرم مطهر مدفون هستند.


البته بررسي سبک زندگي اهالي شهرمقدس قم نياز به کار کارشناسي دقيقي دارد، اما هر کس وارد اين شهر مي‌شود در نگاه اول به‌ويژه در اطراف حرم مطهر جمعي از روحانيون را دور هم مي‌بيند که در شهر يا روستاي خود تا به‌حال اين تعداد را با هم نديده برايش تازگي دارد يا با توجه به سبک پوشش زنان و رعايت ظاهر اسلامي آنان در نوع خود با تمام شهرها متفاوت است، و عشق و ارادت وافر مردم به اهل‌بيت(ع) متوجه اين نکته مي‌شود که خون آنها با عشق به سيدالشهدا و اباعبدالله طور ديگري آميخته شده است. مثلا وجود بيشترين مسجد و حسينيه در اين شهر، علاقه و عشق کودکان به مداحي در سنين کودکي، نگاه تربيتي والدين با توجه به قرآن و احاديث نه نظر روانشناسان غربي، جلسات مختلف ميلادخواني، روضه، توسل، ختم صلوات، ختم انعام، سفره‌هايي به نام ائمه جهت برآورده شدن حاجات، روي‌آوري آنها به طب اصيل اسلامي، تکلم حديثي بين مردم، نذرهاي معنوي و مالي. از امام رضا(ع) نقل شده كه فرمود: بهشت هشت در دارد كه يكى از آنها اختصاص به مردم قم دارد. خوشا به حال آنان، خوشا به حال آنان، باز هم خوشا به حال آنان! (سفينة البحار،ج 2/ ص446)


ذکر اين خاطره نيز خالي از لطف نيست، يکي از دوستانم که در تهران زندگي مي‌کرد تعريف مي‌کرد؛ جهت کسب تکليف نزد مرجع تقليدم رفتم و مسئله‌ بد‌حجابي که مرا خيلي رنج و آزار مي‌داد را مطرح نمودم و گفتم نمي‌توانم ايمان خودم را در اين شهر حفظ نمايم. اين مرجع بزرگوار به دوستم فرمود: بر شما واجب است به شهر ديگري مثل قم هجرت نماييد.

باورهاي ديني طوري در برخي از مردمان اين شهر رسوخ کرده است که سعي مي‌کنند در مستحبات از يکديگر سبقت بگيرند، مثلاً سبقت در سلام کردن، نماز جماعت، حضور در صف اول نماز جماعت، کارهاي خيرخواهانه و صدقه، حفظ حجاب اسلامي، احترام به بزرگتر، حضور در مراسمات مذهبي و ملي، تعصب به ولايت فقيه. بي‌جهت نيست که امام صادق عليه السلام فرمود:  وقتى كه فتنه و بلا عمومى شد و همه جا را گرفت، به قم و اطراف قم برويد، زيرا از قم بلاها برداشته شده است. (سفينة البحار ج 2 صفحه 442) يا حضرت در جاي ديگر فرمود: قم را بدان جهت قم ناميده‏اند كه مردم آن با قائم آل محمّد(ص) گرد مى‏آيند و با او قيام مى‏كنند و بر محور او درستى را مى‏جويند و او را يارى مى‏كنند. (سفينة البحار، ج2/ ص446)


البته با تأسف امروز به جهت مهاجرت از شهرهاي مختلف به شهر مقدس قم، وضعيت کمي تغيير کرده زنان قمي‌اي که  زمان طاغوت بحث مي‌کردند که آيا يک پوشيه کافي است يا بايد از دو پوشيه استفاده کنند، اکنون با لباس‌ها و آرايش‌هاي نامناسب ظاهر مي‌شوند و اين تلنگري محکم براي مسئولين و اهالي اين شهر مقدس است.

لينک يادداشت در خبرگزاري بسيج : 

سبک زندگي همسايگان کريمه


پاي درد دل قرآن در عزادار...
ما را در سایت پاي درد دل قرآن در عزادار دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 8shabanihojjat5 بازدید : 257 تاريخ : پنجشنبه 19 اسفند 1395 ساعت: 10:13